Işıltılı Uzmanlaşma Programının Ardından – 2017
50 saatlik Işıltılı Nefes Uzmanlaşma Programı’nı Mayıs sonunda yaptığımız Kaz Dağları Akaleos Kamp’ta yaptığımız inzivayla tamamladık.
Bu programın konusu enerji ve nefes bedeni yani pranamaya kozaydı. Yoga felsefesine göre 5 bedenden oluşuyoruz. Bunlar Matruska bebekler gibi iç içe ve her bir beden diğerini etkiler. Yaptığımız yoga pozları yani asanalar ilk kozayı etkiler. İlk koza fiziksel beden ya da annamaya koza. Asanalar sayesinde sırt ağrısı rahatlar. Ama asanaların tek faydası bu değil.
Asana içinde nefes adaptasyonu sayesinde enerjimizi etkileriz. Nefes sayesinde yorgun hissediyorsak canlanırız. Ayaklarımız havada hissediyorsa köklenmeye başlarız. Zihin karışık hissediyorsa sakinleşmeye ve dengeye gelmeye başlar. Toksinler bedenden atıldığı için beden ve zihin arınır.
Nefes her şeyin özü. Özellikle Krishnamacharya yoga geleneğinde nefes olmazsa olmaz.
Nefesin tadına bir kez varınca ve bütün bunları kendi kendimize yapabildiğimizi görünce işte o zaman uygulamamız bir adım öteye taşınıyor ve daha bizim oluyor.
Krishnamacharya’dan Desikachar’a, Desikachar’dan sevgili hocam Gary Kraftsow’a ve Gary Kraftsow’dan bana gelen ışığı aktardığım için bu programla daha da genişleyip büyüdüm.
İşte sevgili arkadaşlarımdan birkaç görüş;
Son zamanlarda katıldığım en etkileyici, hayatımın olmazsa olmaz bir parçası oluveren ve keyifli bir programdı. Sonrasında dönüş sabahı başlayan badana, organizasyon işleri, bir yurt dışı seyahat derken benim için gerçekten anne yarısı olan teyzemin ani vefatı ile inanılmaz zorlayıcı bir yaşam döneminde buldum kendimi. Buna karşın çoğu günde nefes çalışmasına devam ettim. Nefes nasıl yaşam için olmazsa olmaz ise, bu çalışmalar da neredeyse o denli doğal şekilde yaşamımın bir parçası oldu. Hatta giderek şunu yapmalıyım şeklinde değil de, ihtiyacım olanı seçivererek uygulama yapmaya başladım. Hala zaman zaman ters nefes aldığımı fark ettiğim anlar oluyor. Ama o farkındalık başlı başına çok önemli. Grubun ve Akelos’un enerjisi de çok değerliydi. Aynı insanlar ile İstanbul’da 10 kere toplansak bunun yarısı etki anca olurdu diye düşünüyorum bazen. Size hayatıma kattığınız ışık için minnettarım… Daha çok yollarımız kesişecek buna inanıyorum.
Işığınız benimle..
Serpil Açıkalın Alptekin
Banu hocamın yol göstermesi ile şifalı nefesi keşfetmek tarifi imkansız bir deneyim…
4 günlük Kaz Dağları inzivasından İstanbul’a döndüğüm zaman Şifalı nefesin derin bir etki yaratmış olduğunu fark ettim. İçsel olarak derinleştiğim ve merkezimi nefesimle bulduğum bir yerden koşturmacalı İstanbul’a dönmek her zamankinden daha farklı oldu. Etrafımdaki sürekli harekete ve sese rağmen ayaklarımın eskisinden daha fazla yere bastığını fark ettim. Yapmam gerekenler, planlarım ve programlarımın peşinde koşmak yerine dinginliğin içsel olarak devam etmesine izin verdim. Ne olursa olsun olması gerekenin, yaşanması gerekenin zaten beni bulacağına eskiye oranla daha fazla inanmaya başladım. Şifalı nefesi yoga pratiğimle bütünleştirdikçe güçlendiğimi ve esnediğimi fark ettim. Olamaz, yapamam, beceremem diyen düşüncesel engeller sanki verdiğim her nefesle benden, bedenimden dışarı akmaya başladı. Kısacası özgürleştim…
Bedenim ve zihnimi sürekli yoga yaparken asanalarla bir araya getirmeye çalışırken asıl bağlantının nefes olduğunu fark edince yoga pratiğim değişti, dönüştü. Eskiye göre daha uzun süre pozlarda kalabiliyor, nefesimle yarattığım alan içinde genişleyebiliyorum. Nefes hareket edince zihnimde hareket ederken, nefesim sakinleşince zihnimin sükunetine hayran kaldım.
Nefes almak harikaymış. Her alıp verdiğim nefesin kıymetini şimdi anladım. Yoğun bir eğitimdi, hazmetmek için ise süreye ihtiyacım olduğunun farkındayım.
Meltem Fakabasmaz
Banu Hocamın yoga terapi dersleri ve eğitimi sayesinde, nefesin çok katmanlı önemine dair idrakım artmıştı. Beden-zihin-duygu ekseninin kan damarları, nefes. Şifalı Nefes eğitiminde, bunun işleyiş mekanizmasını öğrendik. Nefes bilgisi; köklenmek, akışkanlaşmak, canlanmak ve bırakmak için, adeta, bir alet çantası sunuyor. Yoga ve diğer pratiklerimizde; poza daha derin girebilmeyi ve pozdan maksimum yarar sağlamayı mümkün kılıyor.
Mat dışında ise, alma-verme ilişkisine, biriktirme ve bırakma dinamiklerine dair bir farkındalık kazandırıyor. Nefes egzersizleri ve yolları; ruhsal çalkantılarımızı yönetmemize, köklenmemize ve gücümüzü kullanırken çekirdekte dingin kalmamıza yardım ediyor. Günlük hayat krizlerinde, küçük nefes dokunuşları ile daha akışkan olmamızı sağlıyor. Bu eğitim, hayatımızın her alanında var olabilmesi için, nefesimizi bize geri hediye ediyor.
Banu Hocama bu güzel hediye için teşekkür ederim.
Gülriz Gökçen