Alan Yaratmak, Sukha, Alan Açmak ve Shunya – 1

 

Yoga alan yaratmakla ilgili. Omurların arası açılmaya başladıkça omurga rahatlayıp özgürleşiyor. Hareketler daha akışkan hale geliyor.

Yoga asanaları yaparken nefes alışla birlikte göğüs kafesi kalçalardan uzaklaştıkça içimizde alan açıyoruz, yer yaratıyoruz.

Sukha Sanskritçe rahat alan demek. Yogayla bu rahat alanı arttırmaya çalışıyoruz. Asana yaparken bedende sıkışıp kalmış alanlar rahatlıyor ve buraya Prana yani yaşam enerjisi ulaşıyor.

Nefes sayesinde düşünce ve duygularda da alan yaratıyoruz. Düşüncelerin arasında alan açılıyor ve düşüncelerin akışı yavaşlıyor. Alan yarattıkça duygusal iniş çıkışlar dengeye gelmeye başlıyor. Duyguları daha rahat ifade etmeye başlıyoruz.

Bütün bedenimizde boşluklar var. Hem omurgada hem iç organlarda. Çok sessiz kalınca o sessizliğin içindeki boşluklar ortaya çıkıyor. Yıllar önce New York’ta su ve epsom tuzuyla dolu kapalı küvete girdiğimde (floatation tank) içimdeki alanı hissetmiştim. Tuzlu su bedeni taşıdıkça beden bırakmaya başlıyor ve artık o sessizlik ve hareketsizliğin içinde içerideki hareketleri ve alanları fark etmeye başlıyorsun. O boşluğun içindeki çok yoğun devinimi. O ilk günkü deneyimden beri girişimci birilerinin böyle bir küveti buralarda da yapmasını heyecanla bekliyorum 🙂

Arkadaşlar, aile ve çevremizdeki insanlarla aramızda alan yaratıyoruz. Konuşmaların arasındaki sessizlik ya da herkesin bir süreliğine kendi işine dönmesi. Böylece şefkat, sevgi yeşeriyor ve sevgi güçleniyor.

Zihin ve kalpte de alana ihtiyacımız var. Kalbimiz ve zihnimiz karmaşık. Zihnimiz sürekli endişeyle dolu. Sadhana bile bazen şaşırtıcı bir şekilde endişe nedeni olabiliyor. Evden çıkmadan yoga yapamamışsam zihnimin bir köşesinde hep uygun zamanı bulmaya çalışıyorum.

Enerjinin sıkıştığı alandan kurtulup daha özgür bir alana geçmesi için bile alana ihtiyacımız var. Hareket için alana ihtiyacımız var. Sıkışmış enerjinin akması için alana ihtiyacımız var.

Bu alanı yaratmadığımızda sıkışmış enerjiye benzer deneyimler yaşıyoruz. Aynı negatif enerji kendini tekrarlamaya başlıyor. Bu sıkışmış enerjiler duhkha nedeni. Duhkha rahatsız, sıkışmış alan. Duhkha öfke, kıskançlık, hüzün, acı ve incinme. Buraya geniş bir parantez açıyorum. İngilizce hastalık dis-ease yani rahat olmamak, sıkışıklık. Alan açmadıkça duhkha kendini tekrarlamaya devam ediyor. Artık öyle bir noktaya ulaşıyoruz ki hangi deneyimin nasıl bir duyguyla sonuçlanacağını bile fark edemeyecek hale geliyoruz. Yeni başlangıçlar için alan oluşamıyor. Bu da yoganın özü: her bir deneyimi ve yarattığı enerjiyi temizleyebilmek ve bir sonraki deneyim için alan yaratmak.